top of page

období amaterismu ...

Kao član KINO KLUBA u Zenici sam snimio desetinu amaterskih filmova. Za njih sam od 1982-1985 dobio u Jugoslaviji nekoliko nagrada Grand Prix, desetine prvih i specijalnih nagrada.

Postao sam Majstorem amaterskog filma.

Při studiu ekonomické fakulty v Sarajevu se zapojil do KINO KLUBU v Zenici, kde natočil desítky amatérských filmů. V průběhu let 1983-1985 dostal v Jugoslávii za své amatérské filmy několik Grand Prix, desítky prvních cen a zvláštních cen a stal se Mistrem amatérského filmu.Reprezentoval Jugoslávii i na několika zahraničních festivalech amatérského filmu. Patří k nejvýraznějším osobnostem jugoslávského amatérského filmu..

Sombor 1983

Veoma su interesantni filmovi koji na jedan interesantan način korespondiraju pre svega vremenom u kojem jesu.

Jedan od takvih filmova je “Jeftini slatkiši”. Iako ne na jedan spoljno atraktivan način govori o jednoj manipulaciji pojedinca u jednom slobodnom prostoru, gde on nije zaista slobodan u odnosu na neki spoljni blesak, na neke lažne vrednosti koje mu se serviraju kao vrednosti života.

Martovska osmica Novi Sad 1984

Željko Marković,novinar:  Prve večeri odskočio je od proseka film “XX vijek”. Po bogatstvu asocijacija i izvanrednim rešenjima i izborom muzike stvara izvrstan audio-vizualan efekat…

Franci Slak,filmski reditelj:  Sanjin Mirić sa svoja tri filma / “Quick motion”,”Ispovest Marije B.” i “XX vek” pruža nam stilski izuzetno čista ostvarenja u različitim dokumentarističkim opredeljenjima. 

“Quick motion” je transpozicija medijskog frenetizma u autentičan vizuelni doživljaj jedne urbane sredine. Akcentirajući potom neke”sudbinske” trenutke masovne hist-e-o-rije autor pomalo cinično demistifikuje sam medij a da nam ne udalji uz to i trenutek nostalgičnog ponovnog doživljaja tog trenutka u svom autorskom vizuelnom kontekstu.

“Ispovjest Marije B.” možda je najznačajniji u korišćenju mogučnosti filmskog medija na složenom konotacijskom nivou,stilski jasan ili čak jednostavan.Ovde autor suptilno ispituje relativnost vremena i doživljaja a pomalo staromodna tema samoće dobija uznemirljiv i svež kinestetički oblik,koji ni za trenutak ne pati od dosade. 

“XX vek” otvara još jednu orijentaciju autora,koji se ne boji skoro minimalističkih postupaka u komunikaciji sa fenomenom vremena i istorije,duhovito spajajući kinematografski i fotografski “arhivski” materijal u stvaranju nepretenciozne poruke koja iznenadjuje svojom šarmantnošću.

Duško Dimitrovski,novinar i filmski kritičar: Riječ je o autoru,koji je pokazao da zna da filmski misli. Zapravo, njegovi filmovi su zaokružene cjeline, koje us pješno korespondiraju sa savremenim trenutkom našeg bitisanja. Usamljenost “odbačene”majke,sve brži tempo savremenog života i preobilnost dogadjanja ovog našeg dvadesetog vijeka, u Mirićevim filmovima, dobijaju značenje jednog osebujnog kinestatičkog izraza, koji predstavljaju ovog autora,kao jednu od najoriginalnijih stvaralačkih ličnosti, koji savremeni amaterski film uopšte ima. 

MAFAF Pula 1983

Gordan Babinac,novinar o filmu Quick Motion: Odlično korištenje stoptrika,te lucidna montaža

/ koja na kraju popušta pred efektom gega / i maestralno korištenje tonskih zapisa zasluženo je bilo nagradjeno aplauzima objektivne publike, koju su u najvećoj mjeri sačinjavali kinoamateri cijele Jugoslavije.

studentské časy ...

Filmska akademija u Pragu - FAMU

Studirao sam od 1987 godine odsjek dokumentarnog filma u profesora Navrátila a poslije Adlera. Diplomirao sam 1991.

Akademie múzických umění v Praze - FAMU

Studoval  u profesorů Navrátila a  Adlera. V roce 1991 absolvoval režii na katedře dokumentární tvorby.

absolvent katedry dokumentárni tvorby FAMU

vrijeme bez granica

bottom of page