top of page
CENY

AMATÉRSKÉ FILMY

Martovska osmica Novi Sad 1984

Željko Marković,novinar:  Prve večeri odskočio je od proseka film “XX vijek”. Po bogatstvu asocijacija i izvanrednim rešenjima i izborom muzike stvara izvrstan audio-vizualan efekat…

Franci Slak,filmski reditelj:  Sanjin Mirić sa svoja tri filma / “Quick motion”,”Ispovest Marije B.” i “XX vek” pruža nam stilski izuzetno čista ostvarenja u različitim dokumentarističkim opredeljenjima. 

“Quick motion” je transpozicija medijskog frenetizma u autentičan vizuelni doživljaj jedne urbane sredine. Akcentirajući potom neke”sudbinske” trenutke masovne hist-e-o-rije autor pomalo cinično demistifikuje sam medij a da nam ne udalji uz to i trenutek nostalgičnog ponovnog doživljaja tog trenutka u svom autorskom vizuelnom kontekstu.

“Ispovjest Marije B.” možda je najznačajniji u korišćenju mogučnosti filmskog medija na složenom konotacijskom nivou,stilski jasan ili čak jednostavan.Ovde autor suptilno ispituje relativnost vremena i doživljaja a pomalo staromodna tema samoće dobija uznemirljiv i svež kinestetički oblik,koji ni za trenutak ne pati od dosade. 

“XX vek” otvara još jednu orijentaciju autora,koji se ne boji skoro minimalističkih postupaka u komunikaciji sa fenomenom vremena i istorije,duhovito spajajući kinematografski i fotografski “arhivski” materijal u stvaranju nepretenciozne poruke koja iznenadjuje svojom šarmantnošću.

Duško Dimitrovski,novinar i filmski kritičar: Riječ je o autoru,koji je pokazao da zna da filmski misli. Zapravo, njegovi filmovi su zaokružene cjeline, koje us pješno korespondiraju sa savremenim trenutkom našeg bitisanja. Usamljenost “odbačene”majke,sve brži tempo savremenog života i preobilnost dogadjanja ovog našeg dvadesetog vijeka, u Mirićevim filmovima, dobijaju značenje jednog osebujnog kinestatičkog izraza, koji predstavljaju ovog autora,kao jednu od najoriginalnijih stvaralačkih ličnosti, koji savremeni amaterski film uopšte ima. 

majstor amaterskog filma

bottom of page